GDPR – Na čo si dať pozor II.

Nové pravidlá o ochrane osobných údajov vstupujú do platnosti od 25. mája 2018, bude to nový zákon o ochrane osobných údajov – zákon č. 18/2018 Z.z.

Prvé čo musíte urobiť je – vypracovať si bod po bode s akými údajmi prichádzate do styku (rodné číslo, mobilné číslo, meno a priezvisko, email, a iné údaje).
Druhé – kde prichádzate s týmito údajmi do styku (elektronicky, papierovo – zmluvy a podobné) a na aké účely tieto osobné údaje potrebujete.
Za tretie – čo sa môže stať ak sa tieto údaje dostanú do nesprávnych rúk.

Teraz skúsim urobiť taký návod, ako si toto vypracovať, aby to všetko sedelo ako má.

Prezistíme s akými údajmi budeme narábať:
– meno, priezvisko
– rodné číslo
– email
– mobilný telefón
– adresa
– profilovanie (ak máme zákazníka o ktorom vieme viac ako ostatné vyššie spomenuté údaje)
– a iné

Skúsim urobiť testovaciu firmu, ktorá má 1 majiteľa, 2 zamestnancov a majú klasický kammenný obchod a 1 eshop, externú účtovnícku firmu.

Majiteľ firmy má prehľad o všetkých údajoch zakazníkov, 1 zamestnanec je predavač v klasickej kamennej predajni, 1 zamestnanec spravuje eshop.

Účtovnícka firma disponuje s týmito osobnými údajmi a to:

meno, priezvisko, rodné číslo, mobilné číslo, adresa – tieto údaje má majiteľ firmy na pracovnej zmluve.

1 zamestnanec čo spravuje eshop má k dispozícii tieto osobné údaje:

– meno, priezvisko, email, mobilné číslo, adresa, možno profilovanie (údaje o tom čo klient kupuje, aké veci má rád, jeho obľúbenú farbu, možno autora knihy… )

Toto je samozrejme len fiktívna vec, ale čo to profilovanie znamená?

Farba, kniha, hudba … toto nie sú osobné údaje, ale to aký autor, aká kniha, aký film, obľúbené veci konkrétnej osoby už je profilovanie, lebo na základe týchto vecí vieme nakonfigurovať reklamu na konkrétnu osobu.

Nezabudnite na jednu dôležitú vec. Čokoľvek vie jednoznačne určiť/idetifikovať konkrétnu osobu je OSOBNÝ ÚDAJ.

V ďalšom článku bude tento článok už dopodrobna rozpísaný a bude urobený dokument na konkrétnu firmu – môžete sa kľudne inšpirovať.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.